Cykeltips

Det mesta om cykeln

Den populära elsparkcykeln, eller elscootern som den också kallas, har gjort succé bland folket i städerna. I de större städerna i landet finns det möjlighet att hyra en elsparkcykel med minutpris och du betalar via en app i mobiltelefonen.

Elsparkcykeln klassas som cykel och ska framföras enligt samma regler som en vanlig cykel, dock med hastighetsbegränsning på 20 km/h och med en maxeffekt på elmotorn på 250 watt.

En elsparkcykel ska, för att klassas som cykel, ha en motoreffekt på max 250 watt och en maxhastighet på maximalt 20 km/h.

Den ska vara utrustad med ringklocka, broms och för mörkerkörning vitt eller gult framljus och rött bakljus. Reflexer ska sitta både fram och bak samt åt sidorna. Om elsparkcykeln har en starkare motor och/eller går snabbare än 20 km/h räknas den som moped klass II om bromsarna och annan utrustning uppfyller kraven.

I de fall sparkcykeln inte uppfyller kraven för moped klassas den sannolikt som ”övrigt fordon” och får endast köras på inhägnade områden och inte ute i trafiken.

Flera olika märken

Det finns elsparkcyklar ute i städerna att hyra, och det är flera olika märken att välja mellan. Ska du köpa en egen elsparkcykel kan det vara skönt att ha en som är anpassad för de svenska vägarna, naturen och klimatet och som är stark nog att klara de allra flesta uppförsbackarna.

Med en eldriven sparkcykel från Eltra behöver du inte hjälpa till i backarna och du tar dig långt på en laddning. En elsparkcykel kan vara perfekt att ha som transportmedel till och från jobbet eller fritidsaktiviteten, eller enbart för lite nöjeskörning på semestern.

De flesta modellerna är dessutom hopfällbara, vilket gör att de är smidiga att ta med i bagageutrymmet på bilen eller ombord på bussen eller tåget.

Tänk på säkerheten

För att framföra en elsparkcykel på säkert sätt finns några saker du bör tänka på.

  • Innan du ger dig ut i trafiken är det bra om du övar på en lugn plats först för att lära känna fordonet och hitta en bra balans.
  • Visa hänsyn till medtrafikanter och passera gångtrafikanter med gångfart.
  • Följ alla trafikregler.
  • Använd hjälm även om du är över 15 år och använd armbågsskydd och handledsskydd om du skulle ramla.
  • Var noga med att ha fungerande lyse och reflexer, använd dessutom med fördel reflexväst.
  • Är det halt väglag så använd dubbdäck.

Böter

Om du kör en elsparkcykel som är för stark för att klassas som cykel när du inte har giltigt förarbevis för moped kan du göra dig skyldig till olovlig körning eller vårdslöshet i trafik.

Det kan försena möjligheten att ta körkort eller till och med ge indraget körkort. Du får heller inte framför en elsparkcykel om du är alkoholpåverkad.

För andra företeelser finns det olika bötessummor, om du skulle bli upptäckt.

Exempel på det är böter på 1500 kr för att åka mot röd signal, 500 kr för att åka i bussfilen och om du åker mot enkelriktat kostar det dig 500 kronor som du kunde haft till något betydligt roligare.

Åker ni två på en elsparkcykel kostar det 1000 kr per person, också det onödiga pengar, och dessutom ett rejält äventyrande av säkerheten gällande balans, trafik och elsparkcykelns maxbelastning viktmässigt.

Följ trafikreglerna, använd hjälm och sunt förnuft så blir åkturen roligare.